Dress code – Despre cocktail, black tie, white tie, smart casual si business casual
Dress code-ul reprezinta un cod de vestimentatie, care este cerut de anumite circumstante sau contexte. Sunt situatii care impun o tinuta specifica si, in astfel de momente, este necesar sa respecti respectivul dress code. Insa, exista mai multe tipuri si categorii care au denumiri speciale si pe care trebuie sa le stii daca vrei sa fii pe deplin pregatit atunci cand te vei intalni cu ele. Asadar, informeaza-te cu privire la aceste aspecte si afla cum se numesc aceste coduri, dar si ce presupun ele.
Cuprins:
- Ce inseamna cocktail dress code?
- Black tie si white tie dress code – Prin ce se definesc?
- Smart casual si business casual dress code – Un echilibru intre relaxare si eleganta
- Cum sa alegi tinuta potrivita?
1. Ce inseamna cocktail dress code?
Cocktail dress code este abordat extrem de des la petreceri, oferind o directie relaxata, dar originala, in acelasi timp. Barbatilor li se recomanda o varianta clasica – un costum inchis la culoare – iar femeile pot experimenta mai multe optiuni de rochii, mini sau midi, care pot fi ori in nuante inchise, ori pot avea imprimeuri inedite si indraznete. Acesta este unul dintre cele mai populare dress code-uri, deoarece reprezinta un echilibru intre elegant si confortabil, fiind atat pentru evenimente de zi, precum o petrecere de nunta sau botez, cat si pentru mici petreceri de seara (cele care nu necesita black tie sau white tie).
Insa, aceasta libertate poate fi o provocare si poate fi dificil sa alegi outfitul potrivit. De aceea, atat femeile, cat si barbatii, se pot baza pe o serie de sfaturi si secrete care pot veni in ajutor atunci cand vine vorba de alegerea tinutei ideale. In primul rand, trebuie sa tii cont de caracterul evenimentului la care vei participa. Chiar daca dress code-ul cerut este de tip cocktail, este bine sa iei in considerare mai multe elemente, pentru a vedea catre ce zona stilistica te poti indrepta.
Este recomandat sa ai in permanenta in minte faptul ca acest dress code presupune o oarecare relaxare combinata cu eleganta. De pilda, in cazul in care petrecerea are loc in gradina, trebuie sa te adaptezi la acest detaliu. Intr-o astfel de circumstanta, femeile pot purta rochii cu lungimi variate: deasupra genunchiului, sub genunchi sau la pana la mijlocul gambei. Rochia este alegerea cea mai des intalnita, dar poti experimenta purtand o salopeta sau un compleu deosebit. Insa, trebuie sa iei in calcul si pantofii sau accesoriile pe care le vei purta. La un garden party, nu trebuie sa porti bijuterii luxoase sau foarte stralucitoare – cel mai bine este sa-ti indrepti atentia catre ceva fin si simplu, precum un lantisor insotit de un pandantiv sau o pereche de cercei deosebiti.
De asemenea, in ceea ce priveste pantofii, poti purta o pereche de stiletto sau o pereche de sandale de dama, insa este bine sa nu optezi pentru tocuri foarte inalte sau foarte subtiri (mai ales daca party-ul are loc in aer liber, pe gazon sau intr-o gradina). Barbatii pot purta o camasa subtire, ale carei maneci pot fi lungi sau chiar suflecate intr-o maniera trendy. De asemenea, ca barbat, poti imbogati acest look cu niste bretele, o curea deosebita, o pereche de pantaloni lejeri (din doc, in sau o stofa similara) si niste pantofi casual-eleganti (nu sport).
2. Black tie si white tie dress code – Prin ce se definesc?
Black tie este intalnit foarte des la petreceri si evenimente elegante – acesta stabileste ca barbatii trebuie sa poate un frac sau un costum de culoare inchisa, accesorizat cu un papion. Femeile au o libertate mai mare atunci cand vine vorba despre vestimentatie. Acestea pot purta atat rochii de cocktail, cat si rochii lungi sau compleuri elegante. Tot ce conteaza este ca outfitul sa se caracterizeze printr-un aspect formal. In functie de ocazie, acest dress code poate suferi modificari, devenind mai permisiv (cum este in cazul celui semi-formal).
White tie este un dress code formal, care este impus la anumite ceremonii elegante sau evenimente oficiale. Barbatii trebuie sa poarte frac cu redingota, camasa pique cu guler apretat si butoni, papion si vesta de culoare alba, manusi gri sau albe, impreuna cu pantofi de culoare neagra. Ca accesorii, pot fi introduse bretelele, pentru a da un aer special tinutei. Femeile trebuie sa poarte manusi trei sferturi (de regula, acestea sunt realizate din satin) si rochie lunga eleganta.
In Romania, nu sunt tot timpul respectate aceste reguli atunci cand vine vorba de evenimente de lux, deoarece eticheta nu este cunoscuta de catre toti oamenii. Insa, in anumite cadre oficiale (precum intalniri ale oficialitatilor sau baluri organizate), ti se va comunica dress code-ul cerut atunci cand vei primi invitatia. Din acest motiv, este recomandat sa te documentezi cu atentie inainte de a alege un outfit, pentru a evita sa faci o gafa si sa optezi pentru o tinuta care nu se potriveste in respectivul context.
3. Smart casual si business casual dress code – Un echilibru intre relaxare si eleganta
Business casual se mai numeste uneori si business formal si se caracterizeaza printr-o nota formala, orientata catre look-uri specifice zonei de business. Acesta poate fi purtat la intalniri de business sau la petreceri corporate. Barbatii trebuie sa poarte costum inchis la culoare si cravata, iar femeile pot purta ori un compleu (cu fusta sau cu pantaloni), ori o rochie clasica, cu croiala simpla. In varianta mai relaxata (orientata mai mult spre tendinta casual, decat spre cea formala), barbatii pot renunta la pantalonii de stofa si isi pot indrepta atentia catre pantaloni mai lejeri (insa nu blugi), pantofi eleganti si camasa, iar femeile pot incerca blazere, fuste creion si camasi mai indraznete, in nuante mai tari.
Smart casual se refera la o combinatie intre casual si elegant. Astfel, tinuta creata va fi, la baza, casual, dar va avea mici elemente elegante, care o vor scoate in evidenta. Barbatii pot purta pantaloni lungi de orice tip (dar nu trening), combinati cu o camasa sau un tricou polo, in vreme ce femeile au posibilitati multiple, care pot cuprinde fuste, rochii cu diverse croieli, jeansi clasici, pantaloni de diferite genuri si o multime de alte elemente (singura restrictie ar fi pantalonii scurti si blugii rupti). In anumite situatii, exista si variantele smart elegant sau sport casual, insa acestea au doar mici modificari – de exemplu, smart elegant tinde mai mult spre elegant, iar sport casual tinde mai mult spre stilul sport. Insa, orice ai alege, important este sa adopti un dress code glamour si cool, care sa ti se potriveasca.
4. Cum sa alegi tinuta potrivita?
Fie ca participi la un garden party, fie ca vei merge la un eveniment oficial sau la o petrecere tematica la care ti se cere un anumit dress code (precum black and white, hollywood style, festive, chic casual, semi formal sau altele), este obligatoriu sa te pregatesti dinainte si sa afli ce cerinte trebuie indeplinite intr-o astfel de circumstanta. Pentru a selecta tinuta perfecta, trebuie sa ai in vedere o serie de criterii, care te pot ajuta sa iei decizia potrivita. Desi indicatiile dress code-urilor sunt clare, mai ales atunci cand vine vorba de anumite categorii de evenimente, te poti confrunta cu dificultati in a alege varianta cea mai buna. Exceptand black tie si white tie (unde regulile sunt destul de stricte si specifice), in restul cazurilor, posibilitatile sunt multiple in ceea ce priveste piesele pe care le poti purta. Asadar, este recomandat sa iei in calcul mai multi factori precum:
Ai grija, in primul rand, la lungimea rochiei. Rochia lunga este ideala in anumite situatii, insa in altele nu. De pilda, la un eveniment de gala, este chiar optim sa porti o rochie lunga, dar la o petrecere in gradina va fi total nepotrivit. In al doilea rand, imprimeul este un detaliu important – in contextele oficiale sau in intalnirile de business, nu este recomandat sa optezi pentru imprimeuri extravagante, care sa cuprinda foarte multe culori sau pattern-uri complicate. Pentru a nu da gres, orienteaza-te catre variante uni, intr-o singura culoare, abordand in cadrul intregii tinute nu mai mult de 2 nuante. De altfel, accesoriile sunt un lucru pe care nu trebuie sa-l ignori. Pantofii si gentile sunt piese semnificative, care pot imbunatati fundamental intregul look. Tot ce trebuie sa faci este sa le integrezi cu succes in tinuta aleasa si sa te asiguri ca se afla in concordanta cu stilul pe care il alegi pentru haine. La evenimentele de gala, de exemplu, va trebui sa porti o geanta de tip plic, asortata cu rochia ta, in vreme ce la sedintele business poti opta si pentru alte tipuri de genti (precum cea clasica, cea de tip postas, etc.).
Barbatii trebuie sa fie atenti la piesele pe care le pot purta in functie de eveniment. Lucrurile sunt ceva mai simple in cazul lor, deoarece camasa, sacoul, vesta, pantalonii, pantofii pentru barbati si accesoriile sunt elementele cu care te poti juca pentru a crea un outfit iesit din comun. Prin urmare, singurele dileme care raman valabile, se refera la modul in care poti combina aceste piese si la modelul ales pentru fiecare in parte.
Asadar, cand vine vorba de evenimente oficiale si elegante, alege un costum clasic, cu care nu poti da gres. Negru si bleumarin sunt cele mai bune culori, insa poti experimenta si altele (bej, crem, etc.), in functie de ce iti permite respectivul context. De asemenea, nu omite accesoriile – acestea iti pot da un aer special si pot defini look-ul final, intr-o maniera originala. Pantofii, cureaua, cravata, papionul si bretelele sunt variantele pe care le ai la dispozitie. Unele dintre ele sunt potrivite doar in anumite situatii – de pilda, papionul negru este perfect pentru serile oficiale, de gala, iar cel colorat poate fi purtat in situatii semi-formale. Cravata este un element care nu trebuie sa lipseasca dintr-o tinuta business, dar poate fi purtata si la o nunta sau la un botez organizat la restaurant. Bretelele sunt un accesoriu putin retro, trendy, dar foarte modern, ce poate fi purtat impreuna cu o camasa alba, uni, suflecata la maneci. Pantofii trebuie alesi foarte atent, fiindca sunt multe modele pe care trebuie sa le iei in considerare. Cei casual sunt potriviti pentru petreceri de tip cocktail sau pentru dress code-uri smart casual, casual chic sau altele de acest gen, iar cei eleganti sunt obligatorii atunci cand vine vorba despre un dress code black tie sau white tie, dar si la evenimente de lux, oficiale, care au loc seara sau intr-un cadru distins si elegant.
Asadar, indiferent din care categorie faci parte, trebuie sa iei in calcul cativa factori care te pot sprijini pe tot parcursul procesului. Inainte de a alege orice tip de vestimentatie, trebuie sa fii atent la:
- Locul evenimentului;
- Designul hainelor;
- Culorile si imprimeul;
- Vremea;
- Dress code-ul impus;
- Genul de eveniment;
- Stilul care te avantajeaza;
Avand in minte toate aceste detalii, vei putea lua decizia potrivita, in cunostinta de cauza. Astfel, iti poti face o lista cu toate preferintele pe care le ai, dar si cu cerintele pe care trebuie sa le indeplinesti in functie de regulile stabilite de dress code. In acest mod, vei reusi sa reduci numarul posibilitatilor si sa selectezi outfitul final, bazandu-te pe o serie de informatii utile. Daca intampini dificultati in a lua respectiva hotarare, scrie totul negru pe alb si stabileste-ti prioritatile, pentru a reusi sa ajungi la o concluzie, tinand cont de fiecare amanunt in parte.
In concluzie, dress code-ul este necesar in multe situatii si poate fi impus sau sugerat. Daca ti s-a comunicat directia, nu trebuie sa te abati de la ea. Daca nu ti s-au oferit destule informatii, analizeaza toate aspectele evenimentului si afla care este cel mai potrivit dress code pentru o astfel de ocazie. Cu siguranta vei gasi optiunea ideala si vei descoperi piese vestimentare inedite, care sa te puna cu adevarat in valoare, indiferent de contextul in care te vei afla.
Sursa foto: adona.ro, pixabay.com, shutterstock.com
Lasa o apreciere