Tinuta office – din ce sa o alcatuiesti si cum sa o porti

Munca la birou consta in mai mult decat simplele responsabilitati, interactiunile cu colegii si termenele limita de predare a proiectelor. Intre toate acestea este si felul in care te simti in fiecare zi si atitudinea pe care o ai la birou. Chiar daca se spune ca haina nu il face pe om, adesea o haina bine imbracata te va face sa te simti mult mai bine atunci cand esti la munca. Din fericire, a fi bine imbracat nu presupune obligatoriu sa fii imbracat dupa ultimele tendinte si cu branduri de renume din cap pana in picioare. De cele mai multe ori, ai nevoie doar de niste bun gust si stil. Restul vine de la sine!

Cuprins

  1.     Ce sunt tinutele office?
  2.     Cum arata tinuta office pentru femei?
 2.1. Ce articole vestimentare incluzi in look-ul final?
 2.2. Accesoriile tinutelor pentru birou
  1. Cum arata tinuta office pentru barbati?
  2. Cum sa-ti adaptezi tinutele de birou in functie de sezon?
4.1 Tinutele de vara
4.2 Tinutele de iarna
1. Ce sunt tinutele office?
Intalnite mai adesea sub numele de tinute de birou, tinutele office reprezinta codul formal de imbracaminte pe care un angajator se asteapta ca angajatul sa il abordeze. In zilele noastre, aceste reguli sunt diferite in functie de locul de munca si fiecare companie va avea norme mai mult sau mai putin stricte. In general, ideea din spatele acestor tinute este cea de a asigura ca persoanele care interactioneaza cu clientii sunt imbracate decent, placut si ca dau dovada de profesionalism. Prima impresie lasa mereu o amprenta asupra felului in care decurge o discutie cu un client sau cu un posibil client.

2. Cum arata tinuta office pentru femei?

Aceste “tinute office” au devenit un subiect tot mai discutat in domeniul joburilor la birou, in special pentru femei, care au o multime de optiuni din care pot alege si nu stiu niciodata ce este prea mult sau prea putin. Totusi, atunci cand nu esti sigura de alegerile pe care le faci in materie de imbracaminte la locul de munca, este util sa te ghidezi dupa cateva repere simple si cateva obiecte vestimentare care sa se incadreze in aceste repere.

2.1 Ce articole vestimentare incluzi in look-ul final?

In ceea ce priveste imbracamintea, nu exista niciodata reguli foarte stricte, decat in cazul in care angajatorul iti face foarte clar un cod vestimentar pe care trebuie sa il urmezi. Exceptand acest caz, libertatea de decizie pentru a purta ceva in care sa te simti bine, increzatoare in sine si, totodata, profesionala, iti apartine. Este util, insa, sa ai unele articole vestimentare pentru tinutele office pe care sa stii ca te poti baza oricand, indiferent de tendinte sau de evolutia rolului tau la locul de munca.

In primul rand, o rochie office este mereu ceva ce trebuie sa ai pe umeras in garderoba ta. Nu doar pentru ca te scapa de grija de a gasi combinatia perfecta dintre alte piese vestimentare, ci si pentru ca o rochie transmite instant profesionalism. In general, cele mai iconice rochii office au un croi conic, tip creion,  insa tu poti alege ceva care simti ca te avantajeaza in mod particular. Incearca sa optezi pentru un decolteu care te avantajeaza dar care nu devine indiscret, deoarece poti trece cu usurinta de la eleganta la vulgaritate, atunci cand nu esti atenta la felul in care porti orice articol vestimentar.


Mai apoi, pregateste-ti arsenalul de camasi. Nu trebuie sa fie vorba doar de camasi rigide si in culori neutre, ci poti opta pentru printuri colorate, florale sau abstracte. In general, daca alegi un model de top mai strident, partea de jos, fie aceasta pantaloni sau fusta, arata mai bine per ansamblu daca sunt in culori neutre sau pamantii. Nu trebuie sa iti fie teama nici de croiuri putin mai extravagante, chiar daca esti la locul de munca. Modelele cu funde suplimentare, cu maneci bufante sau croiuri asimetrice sunt mai mult decat binevenite daca ai grija cum le combini cu restul tinutei.

Pentru zilele mai friguroase, bluzele pe gat sau cele de tip maleta sunt o o optiune clasica, ce nu se demodeaza odata cu trecerea timpului. In plus, iti ofera oricand un aer de seriozitate. Nu incerca, totusi, sa fii prea sobra. Culorile nu sunt ceva de care sa te temi, ci pot aduce o pata de veselie in zilele in care vremea nu pare sa te incurajeze sa ramai activa la birou. Incearca sa alegi materiale de calitate, cum sunt casmirul, bumbacul organic, satinul sau matasea, pentru a completa tinuta. Vei observa ca, adesea, o tinuta bine pusa la punct nu sta neaparat in modelele hainelor si in magazinele din care sunt cumparate, ci in calitatea si longevitatea acestor articole vestimentare pe care le incluzi in aceasta tinuta.

In ceea ce priveste partea de jos a tinutei, ai doua optiuni: fie alegi fuste, fie pantaloni. Stai departe, pe cat posibil, de jeansi si pastreaza-i mai degraba pentru orele in afara biroului. In special pentru ca in zilele noastre exista nenumarate modele atat la categoria fustelor cat si la cea a pantalonilor, este aproape imposibil sa nu gasesti ceva care sa se potriveasca cu ceea ce ai deja in dulap sau cu posibile tinute pentru viitor. Probabil nu vei reinnoi categoria de pantaloni din garderoba la fel de repede cum o faci cu topurile.

De aceea, alege modele si culori clasice, care sa te asiguri ca se potrivesc oricarei camasi sau bluzite. Renunta la texturile de piele sau animal print si opteaza, mai degraba, pentru un material de stofa sau de in, pentru zilele mai calduroase.

Acelasi lucru este valabil si pentru fuste. Totusi, un aspect extra la care trebuie sa te gandesti este si lungimea fustei. Aceasta trebuie sa te faca sa te simti, in primul rand, confortabil. O fusta prea scurta sau care nu iti ofera suficienta mobilitate nu iti va permite sa te simti la fel de bine in birou cum ar face-o o fusta cu un croi sau cu o lungime mai confortabila. Se intampla adesea ca obiectele vestimentare care te fac sa arati cel mai bine sa fie aceleasi in care te simti cel mai putin confortabil. Incearca sa gasesti in echilibru intre aceaste doua aspecte inainte sa decizi ce imbraci in ziua respectiva.

Un ultim aspect care tine de imbracaminte sunt articolele care iti completeaza tinuta office pe strada sau in pauze. Jachete, sacouri sau poncho-uri, ai suficiente modele din care sa alegi. Chiar daca o jacheta biker iti poate face cu ochiul mai mult decat oricare alta varianta, pentru o tinuta office este in continuare recomandat sa pastrezi modelele care trec testul timpului.

2.2 Accesoriile tinutelor pentru birou

Desigur, pe langa articolele vestimentare, mai exista si accesoriile care vin alaturi de acestea in completarea unei tinute. Adesea, accesoriile sunt mult mai valorificate in alegerea tinutei, deoarece aceeasi tinuta poate arata in acelasi timp foarte stilizata sau foarte banala, in functie de accesoriile pe care le vei alege. De exemplu, o cura bine aleasa iti va pune in evidenta talia intr-un mod avantajos si totodata elegant, iar o esarfa la baza gatului va fi accesoriul perfect pentru o camasa cu decolteu.

Pantofii si gentile in numar mare sunt visul oricarei garderobe complete, insa nu trebuie sa intri in criza perechilor insuficiente de sandale si botine la fiecare inceput de sezon. Cateva perechi pe care te poti baza in orice moment vor fi mai mult decat suficiente pentru a avea tinuta potrivita din cap pana in picioare. Aspectul de care trebuie sa tii cont mai mult decat de aspectul in sine al obiectelor de incaltaminte pe care il vei alege, este confortul pe care acestea ti-l ofera. Asteptarile tale de a te simti bine timp de cel putin sase ore la birou vor fi curand anulate atunci cand vei realiza ca ai picioarele prea solicitate si obosite intr-o pereche de pantofi cu toc prea inalt sau cu calapod nepotrivit. Nu trebuie sa renunti cu totul la pantofii cu toc si sa optezi pentru pantofi sport, insa asigura-te ca inaltimea tocurilor si modelul pantofului iti ofera mobilitatea de care ai nevoie pentru a fii in forma ta cea mai buna la locul de munca.

Pe langa pantofi, o tinuta office completa are in alcatuire si cateva bijuterii care te vor pune in valoare. Aici, liberatatea de exprimare este ceva mai mare decat la capitolul imbracaminte, asadar simte-te libera sa alegi bijuteriile care iti plac in mod deosebit si care iti pun in evidenta tinuta finala intr-un mod placut. Brosele sunt o varianta care accesorizeaza discret un sacou sau o bluza mai simpla, asadar nu uita nici de acestea!

3. Cum arata tinuta office pentru barbati?

Desi barbatii par neglijati in momentul in care este vorba despre combinatiile tinutelor pe care le pot face in tinutele office, exista optiuni suficiente pentru a avea un dressing intreg bine pus la punct pentru fiecare intalnire de birou.

Daca pentru femei camasile pot fi inlocuite cu o rochie sau un top mai diferit, la tinutele barbatesti vei gasi mereu clasicele camasi. Nu trebuie sa te rezumi doar la camasi albe sau albastre, insa ai grija sa nu exagerezi cu printurile, deoarece vei fi pe drumul sigur de transforma o tinuta office intr-o tinuta de cocktail party. In general, alegerile sobre sunt cele cu care stii sigur ca nu vei da gres, insa poti sa jonglezi cu diferite detalii care vor face diferenta: gulerul, nasturii, mansetele, le vei gasi pe toate in diverse modele care iti aduc atat eleganta si simt al fashion-ului in tinute, cat si seriozitate. 

Chiar daca versatilitatea tinutelor barbatesti nu iti permite sa aduci look-uri finale foarte diferite, exista un aspect care va face diferenta indiferent de croiurile de sacouri alese si anume calitatea materialelor. Combina, de exemplu, o pereche de pantaloni de stofa cu o camasa si o vesta tricotata deasupra. Chiar daca tinuta poate parea banala, calitatea materialelor va detona seriozitate in orice intalnire de afaceri. 

De asemenea, nici barbatii nu ar trebui sa ignore accesoriile si incaltamintea care compun un look de birou. Curele si portofele de piele, alaturi de o servieta eleganta iti vor imbunatati imaginea de ansamblu a tinutei. Adesea, diferenta dintre o tinuta plictisitoare si o tinuta impunatoare o vor face micile detalii pe care le vei adauga articolelor de vestimentatie. In plus, nu uita de sosete: alege modelele potrivite pentru pantofi si evita modelele colorate cu printuri cu fructe, benzi desenate sau orice ti se pare ofertant pentru a combina cu pantofii sport la o iesire in oras. In general pantofii sport nu au ce cauta intr-o tinuta office, asadar fa alegerile potrivite punand accentul pe pantofi, botine sau ghete. 

4. Cum sa-ti adaptezi tinutele de birou in functie de sezon?

Atat in cazul barbatilor, cat si in cazul femeilor, schimbarile de sezon vor veni cu schimbari in garderoba. Pentru a nu fi nevoie sa schimbi cu totul articolele de pe rafturi, cel mai bine este sa iti organizezi tinutele pe parcursul anului pe categorii de iarna si vara si sa decizi ce poti pastra pentru ambele sezoane si ce trebuie sa schimbi cu totul.

4.1. Tinutele de vara

Alege materiale usoare, care sa nu retina mirosul sau umezeala pe parcursul zilei pentru a nu avea surprize neplacute ulterior. Inul este o alegere potrivita atat pentru femei cat si pentru barbati si vei gasi suficiente modele de articole vestimentare din in sau alte materiale textile usoare in sezonul cald, pentru a evita combinatiile nefericite de tinute office cu tricouri sport sau top-uri de petrecere. Din fericire, vei gasi textile usoare si pentru partea de jos a tinutei, astfel ca nu vei face greseala de a purta pantaloni scurti la locul de munca. Nu doar ca arata neprofesional, insa unele companii interzic complet pantalonii scurti. De aceea, orienteaza-te inspre tinutele usoare, care iti dau liberatate de miscare, dar care pastreaza decenta si profesionalismul. 

4.2. Tinutele de iarna

Layering este un termen imprumutat din engleza pentru a defini tinutele compuse din mai multe articole vestimentare suprapuse in zilele racoroase, air acest lucru este solutia ideala si pentru tinutele office in sezonul rece. Astfel, poti pastra camasile de primavara-toamna si in timpul iernii, trebuie doar sa mai adaugi un pulover calitativ, alaturi de un pardesiu sau un palton deasupra. Alege combinatii care iti vor permite sa te simti confortabil la locul de munca, dar care iti si pastreaza o temperatura potrivita in sezonul rece pe drumul spre birou. 

In final, tinuta office este una dintre tinutele in care iti vei petrece, probabil, cele mai multe ore dintr-o saptamana, dupa pijamalele de dormit. De aceea, orienteaza-te in special dupa alegeri calitative, de bun gust si care sa te faca sa te simti confortabil in fiecare zi.

Surse foto: pexels.com, unsplash.com, adona.ro


Lasa o apreciere

Aprecierile vor trebui aprobate inainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.