Moda anilor 90: istorie, stiluri si tendinte
Moda anilor 90: istorie, stiluri si tendinte
Moda anilor 90 este greu de identificat. Deceniul a reprezentat un amestec de tendinte, de la cele mai extravagante, care atrageau atentia tuturor, pana la cele mai linistite si relaxate, care inca sunt elemente de baza in garderoba majoritatii: rochii slip-on de matase, bocanci, chokere si topuri crop.
In timp ce anii ‘80 au fost despre piese vestimentare voluminoase - umeri captusiti, jachete umflate, par permanent si obsesia pentru hainele de designer, inceputul anilor ‘90 a venit cu ideea de simplitate si nimic complicat.
Rochia slip, una dintre piesele de rezistenta a deceniului, este probabil cel mai bun exemplu in acest sens. Bretelele spaghetti de-abia sustineau rochiile de matase, facand trecerea de la volanele anilor 80 la viziunea minimalista a modei din anii 90.
Weekend-urile erau despre pantaloni scurti, helanci pe gat, blugi cu talie inalta si tricouri largi cu logo-uri. Parul era prins in scrunchies sau lasat la voia intamplarii, nestilizat sau aranjat.
Citeste in continuare acest articol si afla cum a evoluat moda de-a lungul decadei ‘90-’99 si cum poti integra in tinutele tale tendintele emblematice din acea perioada.
Cuprins
1. Despre moda anilor 90: ce purtau femeile si barbatii la sfarsit de secol XX
De-a lungul deceniului, lumea modei a resimtit o evolutie de la an la an si, pe alocuri, o stagnare. Insa, pana la final, s-a putut observa cum atentia s-a indreptat spre o vestimentatie mai relaxata, care pune accentul pe confort.
1990
In 1990, iubitorii de moda au decis sa se indrepte spre piese care aveau potentialul de a ramane la moda pentru mai mult timp. Asta a insemnat ca formele nebune si imprimeurile salbatice din anii ‘80 au inceput sa-si piarda urma. Geaca si jachetele au devenit cheia oricarei tinute de zi. Unele erau de culori intense, precum rozul, portocaliul sau mai domoale, dar totusi indraznete, cum este albul.
Cea mai mare diferenta in anul 1990 a fost explozia de culoare, cu tonuri de galben, rosu, violet si verde. Culorile luminoase neon puteau fi atat culorile centrale ale unei tinute, cum ar fi o pereche de pantaloni, sau doar un accent subtil, precum nuanta pantofilor.
Brocartul, satinul brodat si dantela erau importante pentru imbracamintea de seara, dar cu toate acestea cel mai popular stil printre femei a fost the little black dress, rochita destul de scurta, purtata cu dresuri negre si pantofi cu toc inalt.
In iarna anului 1990, paltoanele scurte erau purtate de toate femeile. Aruncata peste fustele scurte, acest tip de haina a oferit o eleganta aparte tinutelor. Stilurile casual, cum ar fi hanoracul si gecile de tip parka, erau de asemenea la moda in sezonul rece.
De altfel, interesul pentru imbracamintea realizata la comanda a renascut in 1990, cand femeile si-au dat seama ca acest demers nu era mai costisitor decat in cazul in care si-ar cumpara hainele din magazine.
1991
Pana la inceputul anului 1991, designerii consacrati s-au concentrat asupra jachetei ca element de baza al modei contemporane. Jachetele din denim si cele din piele de tip moto au atras atentia tinerilor. Pentru femeia sofisticata, existau jachete lungi si usor bombate, cu maneci largi, tip balon.
In ceea ce priveste imbracamintea de birou, era standard pentru doamne sa poarte un sacou lung peste o fusta dreapta deasupra genunchiului. Cu toate acestea, erau intalnite toate tipurile de combinatii: jachete cu pantaloni, jambiere sau colanti. De asemenea, pantalonii scurti erau acceptati ca imbracaminte de zi formala, acestia fiind adesea intalniti in tinutele purtate la birou in zilele toride.
Pentru femeile care nu aveau un stil de viata care sa necesite imbracaminte formala, inclusiv majoritatea studentelor, regula in materie de vestimentatie era data de tricouri, bluze simple, pantaloni si blugi.
In toamna anului 1991, carourile au cucerit industria vestimentara, stimulata de costumele, paltoanele si chiar blanurile designerilor renumiti de pe podiumurile de la Paris.
1992
Moda in 1992 nu a adus nimic inovativ, ba chiar a fost atat de redusa incat cea mai populara culoare a fost negru si cea mai importanta schimbare a fost prelungirea tivului fustelor.
Doamnele care nu erau impatimite ale fustelor, erau intotdeauna imbracate in pantaloni, care semanau cu stilurile de la inceputul anilor 1970, cu croi evazat sau in salopete. Aceste piese erau purtate peste tot: la serviciu, acasa sau la film.
Animal print-ul a fost insa la mare cautare. Cele mai populare imprimeuri au fost cel de tigru, de leopard, de crocodil sau de girafa, acestea aparand in orice piesa vestimentara, de la tricouri, pana la pantofi.
1993
In 1993, a existat o scurta explozie de interes pentru pantalonii evazati si pantofi cu platforma. Cu toate acestea, majoritatea colectiilor prezentate de marii designeri nu au reusit sa afecteze trendurile din magazinele cu imbracaminte ready-to-wear.
De exemplu, in 1991, designerii de top au reintrodus cu succes fusta lunga, dar in 1993 un segment important din publicul interesat de moda a respins-o. Si, desi fustele pana la jumatatea gambei sau pana la glezna s-au vandut bine, femeile pur si simplu nu le purtau. Acestea au ales frecvent sa poarte, in schimb, fuste scurte sau pantaloni.
In 1993, lumea modei a inceput sa piarda legatura cu ceea ce femeile doreau de fapt sa poarte. Extravaganta prezentarilor de moda s-a apropiat de o productie Broadway. Unii designeri au introdus stiluri diverse precum Grecia Antica si Anglia victoriana, dar aceste haine nu erau potrivite pentru inceputul erei digitale.
Un succes surprinzator in toamna anului 1993 a fost paltonul negru, lung, croit pe corp.
Adolescentii de pretutindeni au fost vazuti lasandu-si parul lung si purtand camasi de flanela, stilul „grunge” fiind adoptat de toti tinerii, in ciuda parintilor care credeau ca stilul neglijent din anii 1970 nu va reveni vreodata.
Tricourile largi de bumbac le-au inlocuit complet pe cele stramte ale anilor ‘80. Acestea se completau cu sepcile purtate cu cozorocul putin indoit, asezate deasupra liniei parului.
1994
La inceputul lui 1994, stilul „grunge” a acaparat complet lumea modei. Un stil derivat din hainele purtate de trupele rock, grunge era un amestec de jachete, veste, pulovere, fuste, esarfe si bocanci. Desi era popular in randul multimii tinere, femeile de peste 30 de ani nu au fost impresionate.
Pana la sfarsitul anului, femeile purtau tocuri inalte si rochii din satin, in nuante metalice sau alte tesaturi stralucitoare. De asemenea, penele, franjurile si paietele impodobeau tinutele.
Confortul a persitat, insa, in hainele purtate in timpul liber. Colantii din spandex, tricourile si puloverele largi dominau weekendurile.
1995
Barbatii si femeile nu au urmat orbeste desginerii de moda in 1995. Desigur, pentru evenimente speciale, acestia se imbracau elegant, dar in cea mai mare parte a timpului, toata lumea purta haine casual. Tricourile puteau fi vazute peste tot.
Femeile au ignorat ce era la moda in ceea ce privea lungimea tivului si au interschimbat fustele scurte cu cele lungi dupa bunul plac. De asemenea, erau mai putin interesate de imbracamintea provocatoare, inlocuind materialele transparente si tocurile inalte cu libertatea de miscare si confortul.
Publicul din lumea fashion si-a pierdut cu totul interesul pentru colectiile de pe podium. Designerii au cheltuit milioane pe spectacole fastuoase, prezentand modele pe care nicio femeie obisnuita nu si le-ar putea permite. Astfel, prezentarile de moda au devenit doar un moment de divertisment si nu ceva demn de luat in serios. Astfel, hainele din magazinele de retail au ajuns sa triumfe in fata celor semnate de designeri renumiti.
1997
Cele mai populare tendinte ale anului au inclus rochia casual la birou si o revenire la stilurile anilor 1970.
Barbati, femei, copii - aproape toata lumea purta sepci. Indoirea cozorocului era necesara, dar era obisnuit si sa vezi oameni care il purtau la spate sau in lateral.
Combinatiile monocromotice de camasa si cravata au mentinut vestimentatia barbatilor pe o linie subtila. Bluzele stramte din tricot, pantalonii evazati si pantofii cu platforma aminteau de o epoca cu doua decenii in urma.
Pentru ca interesul pentru moda scazuse in ultimii ani, designerii au creat stiluri care sa se potriveasca unei perioade din ce in ce mai relaxate.
Pentru femeile de cariera, costumul cu pantaloni a inlocuit, odata pentru totdeauna, combinatia traditionala de geaca si fusta.
Imbracamintea sport, cum erau jachetele casual, tricourile, hanoracele si pantofii de tenis au inceput sa fie acceptate pentru mai multe ocazii.
Chiar si pentru evenimentele formale, rochiile prea elaborate nu erau adecvate. Femeile optau pentru rochiile negre mini, cu sau fara broderie subtila. Luxul era exprimat si el subtil, cu fibre pretioase precum matasea si casmirul.
In mod surprinzator, a revenit blana, in ciuda protestelor constante ale activistilor impotriva acestui material. Aceasta nu a revenit, insa, sub forma jachetelor lungi, ci mai mult pentru mansete, genti de mana si accesorii.
1999
In ultimul an din mileniu, imbracamintea sport a ramas alegerea dominanta la nivel mondial. Unii designeri de imbracaminte sport au prezentat chiar si modele mai elegante. Femeile purtau bluze peste tricouri sau maiouri, in timp ce blugii aveau broderii sau alte decoratiuni.
Pentru a da personalitate tinutelor sport, accesoriile erau adesea colorate. Gentile de mana viu colorate, podoabele stralucitoare pentru par si bijuteriile extravagante au revenit in forta.
Pentru seara, rochiile erau elegante, in toate lungimile si confectionate din tesaturi pretioase Acestea erau adesea impodobite cu broderii si margele.
Pana la sfarsitul secolului, costumul de birou aproape ca a disparut. Atat barbatii, cat si femeile imbratisau noul aspect business casual, la fel si companiile. Acest lucru s-a intamplat nu numai pentru confortul angajatilor, ci si ca o tactica de recrutare a generatiilor tinere.
2. Stiluri, tendinte si tinute ale anilor 90 care vor fi mereu la moda
Anumite elemente ale anilor ‘90 par a trece cu brio proba timpului, fiind chiar si in prezent la moda. De aceea, exista nenumarate tendinte ale deceniului pe care le poti purta oricand, indiferent de anotimp. Iata cum:
Maiou alb reiat
Ce ar fi moda anilor 90 fara maioul reiat emblematic? Purtat in anii 90 cu fuste scurte stramte, il poti asorta acum cu o fusta din denim si sandale cu barete. Pentru un accent fun, leaga o jacheta in jurul taliei si accesorizeaza tinuta cu o geanta de mana.
Blugi drepti
Despre ei s-ar putea vorbi zile intregi. Niciodata demodati, blugii drepti pot fi purtati cu aproape orice. Asorteaza-i cu o geanta cu animal print, un tricou alb si botine cu varful patrat si esti gata de plecare.
Barbatii isi pot compune si ei o tinuta de inspiratie 90s cu ajutorul blugilor drepti. Nu trebuie decat sa ii asortezi cu un tricou alb simplu, o pereche de pantofi tip oxford si o jacheta neagra din piele, clasica. In sezonul rece, opteaza pentru o pereche de ghete tip combat.
Rochiile de matase
Acestea erau piesa de baza a fiecarei garderobe in anii 90, fiind frecvent purtate la evenimente importante de toate femeile.
Asorteaza o rochie de matase cu bretele subtiri cu o pereche de sandale cu barete si bijuterii din aur stratificate, adica nimic diferit fata de anii 90. Pentru a aduce tinuta in zilele noastre, poarta o coafura tip coada de cal.
Ochelari de soare ovali
Adauga o nota de spirit liber stilului tau prin adaugarea unei perechi de ochelari de soare ovali. Pot fi purtati la aproape orice tinuta de vara.
Cardigane
Nimic nu se putea compara cu un cardigan usor de aruncat pe umeri, in cazul in care bretelele spaghetti sau rochia de matase erau prea subtiri. Versiunea actualizata a cardiganului arata chic aunci cand este purtata ca un top. Poti chiar sa-l faci crop si sa-l asortezi la o pereche de blugi largi.
Pantalonii scurti sau bike-shorts
Acestia erau purtati atat in sala de gimnastica, cat si in afara ei, stilul fiind adoptat de multe celebritati ale momentului.
Pantalonii scurti de tip bike-shorts nu se vor demoda niciodata. Pentru un look interesant, ii poti purta cu un sacou si pantofi cu toc sau, pentru o plimbare casual, impreuna cu o pereche de pantofi sport si un hanorac. Adauga o geanta de mana eleganta sau un rucsac, dupa caz.
In concluzie, anii ‘90 au avut un impact major asupra evolutiei modei, aducand in prim-plan elemente si accente care au devenit clasice, precum rochia neagra si stilul casual purtat la birou. Asadar, tendintele din acea perioada isi vor gasi intotdeauna locul in prezent, indiferent de perioada sau epoca.
Lasa o apreciere